Skip to main content
Ana Sayfa

Epilepsi (Sara) Nedenleri, Tanı ve Tedavisi

Epilepsi, tekrarlayan nöbetlere neden olan nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi nöbetleri beyinde ani elektriksel aktivitelere neden olur. Epilepsi nöbetlerinin iki ana türü vardır: Jeneralize ve fokal olarak ikiye ayrılır. Hafif nöbetlerin fark edilmesi zor olabilir fakat daha güçlü nöbetler spazmlara ve kontrol edilemeyen kas seyirmelerine neden olabilir. Epilepsi, erkeklerde kadınlara göre daha fazla gözlemlenir.

Epilepsi (Sara) Nedenleri

Epilepsi hastalığında sebep her zaman tanımlanabilir değildir ancak çeşitli faktörlerin epilepsiye neden olabileceği bilinmektedir.

Aile Öyküsü: Yaşanılan nöbet türüne veya beynin etkilenen bölümüne göre kategorize edilen bazı epilepsi türleri aile öyküsünde yer alabilir. Bu gibi durumlarda genetik bir etki olması muhtemeldir. Araştırmalara göre, bazı genler kişiyi epilepsi nöbetlerini tetikleyen çevresel koşullara daha duyarlı hale getirebilir.

Kafa Travması: Bir kaza veya travmatik bir yaralanma sonucu meydana gelen kafa travması epilepsiye neden olabilir.

Nörolojik Hastalıklar: Beyin tümörleri veya felç gibi beyinde hasara neden olan rahatsızlıklar epilepsiye zemin hazırlayabilir. İnme 35 yaşın üzerindeki yetişkinlerde epilepsinin önde gelen bir nedenidir.

Bulaşıcı Hastalıklar: Menenjit, AIDS ve viral ensefalit gibi bulaşıcı hastalıklar epilepsiye neden olabilir.

Doğum Öncesi Yaralanma: Doğum öncesi bebekler, annelerinde oluşan enfeksiyon, yetersiz beslenme veya oksijen eksikliği kaynaklı beyin hasarına karşı hassastır. Oluşan beyin hasarı ilerde epilepsi veya serebral palsiye neden olabilir.

Gelişimsel Bozukluklar: Epilepsi bazı durumlarda otizm ve nörofibromatozis gibi gelişimsel bozukluklarla ilişkilendirebilir.

Epilepsi (Sara) Tanısı

Doktorunuz epilepsi hastalığınızı teşhis etmek için belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirecektir. Epilepsiyi teşhis etmek için kullanılan testlerden bazıları şunlardır:

Nörolojik Muayene: Sahip olduğunuz epilepsi tipinin belirlenmesi için davranışlarınız, motor becerileriniz ve zihinsel işlevleriniz test edilir.

Kan Testi: Doktorunuz, enfeksiyon belirtileri, genetik koşullar veya epilepsi nöbetleriniz ile ilişkili olabilecek diğer durumları kontrol etmek için kan örneği alabilir.

Elektroensefalogram (EEG): Beyninizdeki elektriksel aktiviteyi kayıt altına alan bu cihaz epilepsiyi teşhis etmek için kullanılan en yaygın testtir. Epilepsiniz varsa nöbet geçirmediğiniz zamanlarda bile normal beyin dalgaları düzeninizde değişiklikler olması olasıdır. Bu test kaydettiği elektrik dalgalarına göre hangi tür epilepsiniz olduğuna dair doktorunuza bir fikir verebilir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI): MRI beyniniz ayrıntılı bir şekilde görüntülemek için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanarak epilepsi nöbetlerine neden olabilecek lezyonları veya anormallikleri tespit edebilir.

Epilepsi (Sara) Tedavisi

Epilepsi henüz tam olarak tedavi edilemeyen bir hastalık olsa da epilepsi nöbetleri için ilk etapta ilaç tedavisi önerilir. Eğer epilepsi nöbetleri ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamazsa doktorunuz ameliyat önerecektir. Epilepsinin ilaç tedavisinde önemli olan doğru ilaç ve doğru dozu belirlemektir. Doktorunuz durumunuzu, nöbetlerinizin sıklığını, yaşınızı ve diğer faktörleri göz önünde bulundurarak epilepsi tedavisi için kullanılacak ilaca karar verir.

Epilepside ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ameliyat önerilir. Epilepsi ameliyatında beyninizin epilepsi nöbetlerine sebep olan bölümü çıkarılır. Epilepsi ameliyatı için beyninizin epilepsi nöbetine sebep olan bölümünün küçük, belirli olması ve motor becerileriniz gibi hayati fonksiyonlarınızdan sorumlu olmaması gerekir.

Leave a Reply


Translate EN|TR »