Myastenia Gravis Tedavisi
Myastenia gravis, iskelet kası adı verilen, vücudumuzdaki istemli çalıştırdığımız kasların zayıflamasına neden olan bir hastalıktır. Bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Myastenia gravis tedavisi hakkındaki detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Myastenia gravis, ilerleyici özellik gösterebilir. Semptomlar ortaya çıktıktan sonra giderek ağırlaşabilir. Henüz kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte semptomlar kontrol altına alınabilir ve kişinin yaşam kalitesi yükseltilebilir. Bu nedenle erken tanı oldukça önemlidir.
Myastenia gravis, kasların zayıflamasına ve özellikle göz- göz kapağı hareketinin kısıtlanmasına neden olan bir rahatsızlıktır.
Myastenia Gravis Nedir?
Myastenia gravis; otoimmün bir sinir-kas hastalığıdır. Sinir hücreleri ile kaslar arasındaki iletimin engellenmesi nedeniyle oluşur. Nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Anormal şekilde oluşan otoimmün reaksiyon sonucunda kritik kas kasılmalarının oluşması engellenir ve kaslarda güçsüzlük meydana gelir. En belirgin özelliği; dinlenme sırasında azalan ancak hareket esnasında artan kas güçsüzlüğüdür. Myastenia gravis; vücutta en çok;
- Göz ve göz kapaklarını
- Yüz ifadelerini
- Konuşma ve yutma fonksiyonlarını
- Uzuvların hareketlerini etkiler.
Myastenia Gravis Neden Olur?
Vücudumuzda, sinir hücreleri ve istemli olarak kasılan kaslarımız arasındaki iletişimi sağlayan nörotransmiterler, “asetikolin” olarak adlandırılır. Myastenia gravis rahatsızlığında, asetilkolin reseptörleri bloke edilir. Ya da asetilkolin reseptörlerini yok eden antikorlar üretilir. Bunun sonucunda kaslar ihtiyacı olan sinyalleri alamaz ve kas güçsüzlüğü ortaya çıkar.
Myastenia gravisin, aynı zamanda bazı protein çeşitlerinin engellenmesi sonucu da ortaya çıkabilir. Göğüs bölgesinde bulunan timüs bezleri, bebeklik döneminde büyük ancak yetişkinlik döneminde küçüktür. Myastenia gravis teşhisi konan vakalarda timüsün anormal büyüklükte olabileceği tespit edilmiştir.
Myastenia Gravis Belirtileri Nelerdir?
Myastenia gravis belirtileri her hastada farklı derecelerde ya da farklı bölgelerde ortaya çıkabilir. Semptomlar aniden kendini gösterebilir. İlerleyici bir hastalık olabileceği için belirtiler ortaya çıktıktan sonra hastalık hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Tedavi edilmediği takdirde birkaç yıl içerisinde ağır boyutlara ulaşabilir. Myastenia gravisin yaygın görülen belirtileri;
- Göz kaslarında zayıflık
- Konuşma ve yutkunmada güçlük
- Pitoz (Göz kapaklarının düşüklüğü)
- Bulanık görme ya da çift görme
- Yürüme ve uzuvları kullanmada zorlanma
- Yüz ifadesinin değişmesi
- Nefes darlığı
- Nesneleri kaldırmada sorunlar olarak kendini gösterebilir.
Myastenia Gravis Tanısı Nasıl Konur?
Semptomların hafif olduğu ilk evrelerde hastalığı fark etmek güç olabilir. Bu nedenle birçok kişi hastalığın ilerleyen evrelerinde doktora başvurur. Kas güçsüzlüğü ve göz kapaklarının düşmesi şikâyetleri ile doktora başvuran hastalarda, ilk olarak göz hareketleri incelenir. Hasta öyküsü detaylı olarak ele alınır ve kasların gücü kontrol edilir. Kandaki antikorların Myastenia gravis ile ilişkisini ölçebilmek adına kan tetkikleri yapılabilir. Bunun dışında:
- Sinir iletim testleri (EMG)
- Tek lifli elektromiyografi (EMG)
- İlaç testleri
- Buz testi (Göz kasları üzerine yapılan soğuk uygulama ile bu bölgedeki semptomların seyri gözlemlenir.).
Kas liflerinin elektrik potansiyelini ölçen EMG, myastenia gravis tanısında önemli rol oynar.
Myastenia Gravis Tedavisi
Myastenia gravis tedavisinde kişinin yaşı ve hastalığın hangi evrede olduğu oldukça önemlidir. İlaç ve damardan tedaviye yanıt vermeyen hastalarda, cerrahi yöntemlere de başvurulabilir.
Antikolinesteraz ilaçlar; aseltikolinin parçalanmasını engelleyerek, hastalığın seyrinin yavaşlamasına yardımcı olur. İmmünsüpresif ilaçlar ise bağışıklık sisteminin aşırı çalışmasını engelleyerek, vücudun kendi sağlıklı hücrelerine saldırmasını engeller.
Myastenia gravis tedavisinde kullanılan İVİG prosedürü ise immün baskılayıcı ilaçlara göre daha az yan etkiye sahiptir. Damardan tedavi olarak da bilinir ve hastalığa yol açan bağışıklık sistemi parçacıklarının kandan temizlenmesini sağlar. Ağır vakalarda kanın bağışıklık hücrelerini azaltmak amacıyla kan temizlenmesi adı da verilen Plazmaferez yapılabilir.
Bu tedavilerin işe yaramadığı olgularda, timektomiden yararlanılabilir. Timektomi sayesinde timus bezinin cerrahi olarak çıkarılması amaçlanır.
Myastenia gravis ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, kliniğimiz ile iletişime geçebilir; Nöroloji Uzmanı Şule Bilgin’den randevu alabilirsiniz.