Skip to main content
Hizmetlerimiz

Nöropatik Ağrı Tedavisi

Periferik Nöropati – Periferal Nöropati Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Periferal Nöropati, periferik sinirlerinizin zarar görmesi sonucu, genellikle ellerinizde ve ayaklarınızda zayıflık, uyuşukluk ve ağrıya neden olur. Ayrıca vücudunuzun diğer bölgelerini de etkileyebilir.

Periferik sinir sisteminiz beyninizden ve omuriliğinizden (merkezi sinir sistemi) vücudunuzun geri kalanına bilgi gönderir. Periferik nöropati travmatik yaralanmalar, enfeksiyonlar, metabolik problemler, kalıtsal nedenler ve toksinlere maruz kalma sonucu ortaya çıkabilir. En yaygın nedenlerden biri Diabetes Mellitus’dur.

Periferik nöropatisi olan kişiler genellikle acıyı, yanma veya karıncalanma olarak tanımlarlar. Birçok durumda, özellikle tedavi edilebilir bir durumdan kaynaklanıyorsa, semptomlar iyileştirmek için altta yatan nedeni bulmak ve çözmek gerekir.

Periferik sinir sisteminizdeki her sinirin özel bir işlevi vardır, bu nedenle semptomlar etkilenen sinirlerin tipine bağlıdır. Sinirler şu şeklide sınıflandırılır:

-Ağrı, ısı, vibrasyon veya dokunma gibi hissi alan duyu sinirleri,

-Kas hareketini kontrol eden motor sinirler,

-Kan basıncı, kalp hızı, sindirim ve mesane gibi fonksiyonları kontrol eden otonom sinirler.

Periferik Nöropatinin Belirtileri ve Semptomları Arasında Şunlar Olabilir:

-Ayaklarınızda, ellerinizde, bacaklarınızda veya kollarınızda yukarı doğru yayılabilen uyuşukluk, diken batma ya da karıncalanma hissi.

-Zonklama, donma veya yanma ağrısı

-Dokunmak için aşırı hassasiyet

-Koordinasyon eksikliği ve düşme

-Motor sinirler etkilenirse kas güçsüzlüğü veya felç

Otonom Sinirler Etkilenirse, Belirtiler ve Semptomlar Şunları İçerebilir:

-Isıya karşı duyarlılık

-Bağırsak, mesane veya sindirim problemleri

-Tansiyondaki değişiklikler, baş dönmesine neden olur

Periferik Nöropati, bir siniri (mononöropati), farklı bölgelerdeki iki veya daha fazla sinirleri (çoklu mononöropati) veya birçok sinirleri (polinöropati) etkileyebilir. Karpal Tünel Sendromu, mononöropatinin bir örneğidir. Periferik Nöropatisi olan çoğu insanda polinöropati (çoklu periferik (çevre) sinirlerin hasar görmesi ) vardır.

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Elinizde veya ayaklarınızda olağandışı karıncalanma, halsizlik veya ağrı hissederseniz hemen tıbbi yardım alın. Erken teşhis ve tedavi, semptomlarınızı kontrol etmek ve periferik sinirlerinize daha fazla zarar vermeyi önlemek için en iyi şansı sunar.

Nöropatilerin nedenleri şunlardır:

Alkolizm

Otoimmün Hastalıklar: Bunlar arasında Sjogren sendromu, Lupus, Romatoid Artrit, Guillain-Barre sendromu, Kronik İnflamatuar Demiyelinizan Polinöropati ve Nekrotizan Vaskülit sayılabilir.

Diyabet: Diyabetli insanların yarısından fazlası bir tür nöropati geliştirir.

Toksinlere maruz kalma: Zehirli maddeler ağır metalleri veya kimyasalları içerir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar, özellikle kanseri tedavi etmek için kullanılanlar

Enfeksiyonlar: Lyme hastalığı, Zona, Epstein-Barr virüsü, Hepatit C, Lepra, Difteri ve HIV gibi bazı viral veya bakteriyel enfeksiyonlar

Kalıtsal bozukluklar : Charcot-Marie-Tooth hastalığı gibi bozukluklar kalıtsal nöropati türleridir.

Sinir Üzerindeki Travma veya Baskı: Motorlu taşıt kazaları, düşmeler veya spor yaralanmaları gibi travmalar, periferik sinirlere zarar verebilir.

Tümörler : Sinirler üzerinde veya sinirlerde iyi veya kötü huylu tümörler gelişebilir. Ayrıca, polinöropati vücudun bağışıklık yanıtı ile ilgili bazı kanserler sonucu ortaya çıkabilir. Bunlar bir paraneoplastik sendrom adını alır.

Vitamin Eksiklikleri: B-1, B-6 ve B-12 dahil olmak üzere B vitaminleri- E vitamini ve niasin sinir sağlığı için çok önemlidir.

Kemik İliği Bozuklukları: Kanda anormal protein; monoklonal gammopatiler, kemik kanseri (osteosklerotik miyelom), Lenfoma ve Amiloidoz gibi durumlarda polinöropati olabilir.

Diğer Hastalıklar: Bunlar arasında böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, bağ dokusu bozuklukları ve hipotiroidizm bulunur.

Birçok durumda, hiçbir sebep belirlenemez (idiyopatik).

Nöropatik Ağrı Tedavisi

Nöropatik ağrıların tedavi edilebilmesi için öncelikle altta yatan nedenlerin saptanması ve tedavi edilmesi gerekir. Diyabete bağlı nöropatik ağrılarda, kan şekerinin kontrol altında tutulması temel tedavidir. Günümüzün modern ve güvenilir tedavi yöntemleri sayesinde hem periferik hem de santral nöropatik ağrılara etkin çözüm getirilebilmektedir. Nöropatik ağrı tedavisi çok yönlü bir tedavidir. Bu nedenle hem ilaçlar hem de girişimsel tedaviler tercih edilebilir.

Nöropatik ağrılar ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

 

Leave a Reply


Translate EN|TR »