Bir EMG – Elektromiyografi, kaslarınızın sağlığını ve onları kontrol eden sinirleri değerlendiren bir tanı testidir. Sinir uyarımına yanıt olarak kas cevabını veya elektriksel aktiviteyi ölçer. EMG – Elektromiyografi testi genellikle bir kas bozukluğunu veya kasları etkileyen bir sinir bozukluğunu teşhis etmek veya ortadan kaldırmak için yapılır.
EMG – Elektromiyografi Nasıl Çalışır?
Motor nöronlar, kaslarınızın kasılmasına neden olan elektrik sinyallerini ileten sinir hücreleridir. Bir EMG – Elektromiyografi testi, bu sinyalleri bir nöroloğun okuyabileceği ve yorumlayabileceği grafikleri, sesleri , sayısal değerlere çeviren bir makineye aktarmak için küçük elektrotlar kullanır.
EMG – Elektromiyografi testi, istirahat halindeyken, hafifçe büzüldüğünde ve zorla daraltıldığında kaslar üzerinde yapılır. Normalde kas, dinlendiğinde elektrik sinyalleri üretmez. Elektrik aktivitesi en yüksek miktarda elektriksel aktivite üreten kuvvetli kasılmalarla artar.
EMG – Elektromiyografi Ne İçin Kullanılır?
EMG – Elektromiyografi, sinir veya kas bozukluğu semptomları olan hastalar için, tanı araçlarından biridir. EMG – Elektromiyografi testine ihtiyaç duyulan yaygın semptomlar şunlardır:
- Kol ve bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük
- Karıncalanma
- Kas ağrısı ve erimesi
- Kramplar
- Felç
- Kasların istemsiz hareket etmesi.
EMG – Elektromiyografi sonuçları genellikle aşağıdaki gibi bir dizi kas veya sinir durumunu doğrulamak ya da karara bağlamak için kesin sonuç verir:
- Polinöropatiolarak adlandırdığımız; diabet, B12 eksikliği, böbrek yetmezliği gibi periferik sinirleri etkileyen hastalıklar,
- Tuzak nöropatiler yani fokal nöropatiler (karpal, kübital ve tarsal tünel sendromları vb.)
- Bel veya boyun fıtığı gibi omurilikten çıkan radikülopatiler
- Kas liflerine hasar veren miyopatik hastalıklar
- Çocuk felci ve ALS gibi motor sinir hücrelerinde hasara neden olan motor nöron hastalıkları
- Sinir kas kavşağı hastalıkları olarak bilinen “Myastenia Gravis” vb. nöromüsküler hastalıklar
Test Sırasında Sizi Neler Bekliyor?
EMG – Elektromiyografi çekimi sırasında yakınmalarınıza ve etkilenen kaslara bağlı olarak, Nöroloğunuz, cildinizdeki çeşitli yerlere yüzey elektrotları veya cildinize ve kas içine küçük iğne elektrotları yerleştirebilir.
Elektrot, kasınızın elektriksel aktivitesini ölçtüğünden, onu bir ekranda görebilir veya bir hoparlörden duyabilirsiniz. Doktorunuz, kaslarınızı dinlendirmeniz ve ne zaman ne kadar zorlamanız gerektiği konusunda test sırasında size talimatlar verir.
EMG – Elektromiyografi İçin Nasıl Hazırlarım?
Testinizden kısa süre önce cildinizden gelen doğal yağları temizlemek için bir duş alın ve herhangi bir losyon veya krem uygulamayın. Vücut ısısı bir EMG – Elektromiyografi’nin sonuçlarını etkileyebileceğinden, kış aylarında test yaptırıyorsanız randevunuza geldikten sonra ısınmanız gerekebilir. Tetkike gelirken karnınızın tok olması sizi rahatlatır. Rahat veya çıkarılabilir kıyafetler giyin.
Kalp piliniz varsa, kan sulandırıcılar kullanıyorsanız ya da hemofiliniz varsa, test yapmadan önce nöroloğunuzu bilgilendirin. Hamile hastalar da testi yaptırabilir, ancak test yaptırmadan önce doktorunuzu bilgilendirin.