Nörolojik rahatsızlıklar, tüm dünyada fiziksel kısıtlılığın en büyük nedenlerindendir. İnmenin yanı sıra ALS, Parkinson, ve Alzheimer hastalıkları gibi nörolojik rahatsızlıklar ilerleyici özelliğe sahiptir. Yani tedavi edilse bile tedavinin amacı semptomları hafifletmektir. Hastalık ilerlemeye devam eder. Bu da kişinin uzun bir süre evde bakılması gerektiği ve düzenli olarak doktor kontrolüne ihtiyaç duyacağı anlamına gelir. Bu noktada yaşamsal desteğe ihtiyacı olan bu hastaları hastaneye götürmek oldukça zordur. Aynı zamanda enfeksiyon ve hastalıklara açık bir ortam olduğu için, hastanın hayatı için de risk taşımaktadır. Evde hasta muayenesi, fiziksel kısıtlılığa sahip ya da solunum cihazına bağlı hastaların rutin kontrollerinin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar.
Nörolojik Hastalıklar Nelerdir?
Nörolojik hastalıklar; beyin, omurilik ve sinir sistemi ve kaslarda meydana gelen hasarlara bağlı olarak gelişen, kişinin motor becerilerini ve yaşamsal fonksiyonlarını olumsuz etkileyen hastalıklardır. Özellikle Parkinson, ALS, Alzheimer ve felç gibi sinir hücrelerinin ölmesine neden olan hastalıklar ilerleyici özelliktedir ve henüz kesin bir tedavisi yoktur. Nörodejeneratif olarak tanımladığımız bu hastalıklar; ilk evrelerde uzuvlarda güçsüzlük, konuşma ve yutkunma zorlukları ile kendini belli eder. İlerledikçe kişinin yemek yemesini, nefes almasını ve yürümesini bile imkânsız hâle getirir. Bu hastalar ilerleyen dönemlerde mide tüplerine ve solunum cihazına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle evde, düzenli olarak bakıma muhtaç hâle gelirler ve günlük işlerini kendi başlarına yapamazlar.
Evde Hasta Muayenesi Neden Önemlidir?
Yukarıda bahsettiğimiz durumlarda olan (özellikle nörodejeneratif hastalıkları olan) hastaların hareket etmesi ve uzun süre aktif hâlde olması mümkün değildir. Örneğin Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının son aşamalarındaki bir hasta sağına veya soluna bile dönemeyecek durumda yatağa bağımlı olabilir. Benzer şekilde ALS hastalarında da bilinç açık olsa da hareket tamamen kısıtlanmış olabilir. Kronik nörolojik hastalığı olan hastaların ilaçlarının devamlılığı ve rutin kontrollerinin yapılması da hayati öneme sahiptir. Bu nedenle düzenli doktor kontrolüne ihtiyaç duyarlar.
Evde hasta muayenesi; hareket kısıtlılığına sahip olan ve doktora gidemeyen hastaların rutin kontrollerinin yapılmasını sağlar. Hastalar evlerinde, kendi konforlu ve güvenilir ortamlarında sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.
Evde Hasta Muayenesi Nasıl Yapılır?
Evde hasta muayenesi, hastanın ihtiyaçlarına göre rutin kontroller şeklinde yapılır. Hasta kendi evinde muayene edilir. Gerekli ilaçların reçete edilmesi, gerekirse ilaçların dozunun değiştirilmesi sağlanır.
Evde hasta bakımı hem hasta olan kişi hem de ona bakan kişi için oldukça zor bir süreçtir. Bu süreçte bakım rutinleri, hasta bakım ortamı ve düzeni konusunda düzenli olunması süreci kolaylaştırır. Evde hasta muayenesinde, uzman doktor tarafından hasta ve hasta bakan kişi açısından en verimli olabilecek ortam sağlanır. Bu süreçte fizyoterapi hizmetleri ve laboratuvar tetkikleri gibi birçok hizmet sağlanabilir.
Evde Hasta Muayenesi
Evde hasta muayenesinin bir diğer avantajı da hastanın hastane enfeksiyonlarından korunmasıdır. Nörolojik hastalıklara bağlı gelişen hareket kısıtlamaları, aynı zamanda hastayı normal insanlara göre daha hassas hâle getirir. Hastanın psikolojik ve fiziksel durumunu kontrol etmek ve bu süreci kolaylaştırmak önemlidir. Evde bakım hizmetleri, hastayı sağlık kuruluşuna götürüp getirmenin imkânsız olduğu durumlarda mecburi bir çözümdür. Özellikle nörolojik hastalıklarda bu süreç mutlaka hasta ile konuşulmalı, hasta yakınları, doktor ve hasta arasındaki iletişim mümkün olduğunca güçlü tutulmalıdır.
Evde hasta muayenesi hakkında ayrıntılı bilgi almak için kliniğimizi arayabilir; evde bakım hizmetlerinin kapsamını ve detaylarını öğrenebilirsiniz.