Skip to main content
Ana SayfaHizmetlerimiz

Kas Hastalıkları Tanı ve Tedavisi

Kas hastalıkları, genellikle ilerleyici özellikte olan ve kasların güç kaybetmesine neden olan hastalıklardır. Tıp dilinde, “miyopati” olarak da adlandırılır. Kas hastalıkları, genetik olabileceği gibi genlerin mutasyona uğraması ya da omurilik ve sinir hücrelerinin hasarı sonucu da meydana gelebilir. Kas hastalıkları, çoğunlukla uzuvların üst kısımlarında olan güçsüzlük, kas krampları, solunum ve yutkunmada güçlük ile kendini belli eder. Kas hastalığının türüne göre görme bozuklukları ve yüz ifadesinde değişme de şikâyetlere eklenebilir. Bu semptomların çoğu ilerleyicidir. Kas hastalıkları tedavisi işlemindeki amaç; semptomları azaltmak ve hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktır.

Kas Hastalığı (Miyopati) Nedir?

“Musküler distrofi” olarak adlandırılan kas hastalıkları; çoğunlukla kesin bir tedavisi olmayan, gelişim çağında ya da daha ileri yaşlarda ortaya çıkabilen hastalıklardır. Özellikle bazı kas hastalıkları, sıklıkla yaşlılık döneminde ortaya çıkar.

Kas hastalıkları ilerledikçe, semptomları daha ağır hâle gelir. Kas hastalıklarının semptomları, her hastada farklılık gösterir. Yaklaşık 30’dan fazla kas hastalığı bulunmaktadır. Bu hastalıklar; hastalığın nedenlerine, etkilenen kasların hangileri olduğuna, semptomların ortaya çıkma yaşı ve ilerleme hızına göre gruplara ayrılır.

Kas Hastalıklarının Bazılarından Bahsedecek Olursak:

Duchenne musküler distrofi (DMD): En yaygın görülen kas hastalıklarından biridir. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar. 3 ile 5 yaş arası erkek çocukların yüksek risk grubunda olduğunu söyleyebiliriz.

Becker kas distrofisi: Duchenne musküler distrofisi ile sık sık karıştırılan bir rahatsızlıktır. Çünkü semptomlar neredeyse aynıdır. Ancak hastalığın semptomları daha hafif; başlangıç yaşı ise daha ileridir. Çoğunlukla 11 – 25 yaşlar arası ortaya çıkar.

Miyotonik musküler distrofi: Miyotonik musküler distrofi ise yetişkinlerde en sık görülen kas hastalığıdır. Genellikle kasılan kasların zor gevşetilmesi ile karakterize bir rahatsızlıktır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Genellikle 20’li yaşlarda kendini gösteren bir hastalıktır.

Konjenital musküler distrofi: Doğumdan kısa süre sonra başlayan kas hastalıklarıdır.

Ekstremite tutumlu Limb-Girdle musküler distrofisi: Omuz ve kalça bölgesindeki kaslarda görülen, 20’li yaşların başında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Fasiyoskapulohumeral kas distrofisi: Yüz, omuz ve kol kaslarını etkileyen bir rahatsızlıktır. Her yaşta ortaya çıkabilir. İlerleyici özellikte olmasına rağmen, yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır.

Distal musküler distrofi: Uzuvlarda hareket kısıtlamaları yaratan bir kas hastalığıdır. Çoğunlukla orta yaş ve üzeri hastalarda görülür.

Okülofarengeal musküler distrofi: Orta yaş ve üzeri yaşlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yüz, boyun ve omuz kaslarını etkiler. Göz kapaklarının sarkmasına neden olabilir.

Emery-Dreifuss musküler distrofisi: Genellikle erkek çocuklarında görülen ve kalp problemlerine neden olan bir rahatsızlıktır.

Kas Hastalıkları Genetik midir?

Kas hastalıklarının birçoğu kesin olarak nedeni bulunamayan rahatsızlıklardır. Ancak genetik faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Kas distrofilerinin yalnızca erkek ve kadınlarda görülen çeşitleri de vardır. Bu hastalıklar da X kromozomu (cinsiyet kromozomu) nedeniyle aktarılabilirler.

Kas Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kas hastalıklarının yaygın belirtileri;

  • Özellikle baldır ve kol kaslarında olan güçsüzlük
  • Sık sık bir yerlere takılmak, düşmek
  • Kas krampları
  • Kalp ve solunum sorunları
  • Görme sorunları
  • Yüz kaslarında zayıflama ve yüz ifadesinin değişmesi
  • Ptozis (Göz kapaklarının düşmesi)

Kas Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

Kas hastalıklarının teşhisinde hem detaylı fizik muayene hem de özel inceleme yöntemleri kullanılır.

  • EMG
  • Kas biyopsisi
  • Refleks ve koordinasyon testleri
  • EKG ve kan testleri kas hastalıklarının tanısında en çok kullanılan tetkiklerdir.

Kas Hastalıkları Tedavisi

Kas hastalıklarının birçoğunda kesin ve tek bir tedaviden söz edilemez. Bu nedenle hastanın yaşam kalitesini artıracak farklı yöntemlerin kombine edilmesi ve tedavinin buna yönelik planlanması önemlidir. Deneyimli bir nöroloji uzmanı sayesinde kas hastalığı olan kişilerin yaşam kalitesi ciddi şekilde yükseltilebilir ve ömürleri uzatılabilir.

Kas hastalıklarının tedavisinde en sık kullanılan yöntemler;

  • Kasların esnekliğini korumak ve onları güçlendirmek için fizik tedavi
  • Konuşma ve solunum fonksiyonlarının aktif kalması için özel terapiler, ilerleyen durumlarda solunum cihazları desteği
  • Kas hastalığından kaynaklanan yutma ve kalp sıkıntılarını gidermek için cerrahi
  • Kas spazmlarını engelleyen ilaçlar kullanılabilir. Aynı zamanda kreatin desteği ile kasların gücünü koruması da sağlanabilir.

Kas hastalıkları hakkında merak ettiklerinizi danışacak bir nöroloji uzmanı arıyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply


Translate EN|TR »